În cazul roților, trei parametri sunt deosebit de interesanți: dimensiunea, duritatea și materialul. Dimensiunea roților a fost deja menționată parțial. Ca o completare, cu cât roțile sunt mai mari, cu atât vor fi mai rapide, dar în schimb vor fi mai greu de manevrat. Roțile mai mici sunt mai predispuse să sară de pe denivelări, dar vor reacționa mai rapid la un obstacol. De aici și utilizarea evidentă a modelelor specializate, adică roți mici pentru uz urban și roți mari pentru uz off-road. Dimensiunea medie a roților urbane este de aproximativ 13 cm.
Duritatea și materialul roților sunt strâns legate între ele. Roțile dure, solide, de obicei din poliuretan, sunt mai potrivite pentru trotuare și piste de biciclete, adică sunt mai potrivite pentru utilizarea în mediul urban. Aceste roți care nu necesită întreținere nu pot fi găurite, dar puteți simți fiecare piatră atunci când treceți peste ele. Roțile gonflabile din cauciuc asigură o deplasare mai confortabilă, fiind ideale pentru plimbări mai lungi și excursii off-road, deoarece se umflă pentru a se potrivi celor mai comune tipuri de suprafețe. Cu toate acestea, spre deosebire de roțile din PVC, roțile din cauciuc se pot înțepa. Există, de asemenea, soluții de compromis în care roata din față este din cauciuc, iar cea din spate este solidă.
Modelul benzii de rulare joacă, de asemenea, un rol important în cazul anvelopelor. O bandă de rulare mai adâncă drenează mai bine apa, astfel încât poate rezista la vreme ploioasă. Dezavantajul este zgomotul crescut și accelerația mai dificilă.